06 de desembre 2008

30 anys de la Constitució espanyola.

Boniques flors per a celebrar el DIA DE LA CONSTITUCIÓ.
Avui fa 30 anys de la nostra Carta Magna i en fa 60 de la Declaració Universal dels Drets Humans, signada per les Nacions Unides a Paris. Tots uns esdeveniments importants per les persones que vivim en aquest planeta blau tan bonic.
Hi ha a El Periódico d'avui un article referent aquests esdeveniments que us recomano llegir, el trobareu aquí, en ell es parla de com som de privilegiats els europeus perquè malgrat tot, les nostres lleis s'ajusten als Drets Humans, cosa que no passa a molts dels països que també varen signar la Declaració.
La nostra Constitució en el seu primer article diu: "la dignitat de la persona, els drets inviolables que li són inherents, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altres són el fonament de l'ordre polític i de la pau social".
Tenim tendència a menysprear la celebració del dia de la Constitució i fins i tot ella mateixa. Tots els països democràtics amb Carta Magna se senten orgullosos d'ella però nosaltres no, perquè? es fan actes institucionals i es llegeixen odes a la Constitució arreu, amb molt poca assistència de públic, torno a preguntar perquè, perquè no pengem, el dia de la Constitució, la nostra senyera als balcons? És que els catalans no ens la sentim nostra? Si fem memòria, alguns dels anomenats pares de la Constitució eren polítics catalans.
Segur que ara hi hauria coses que és podrien esmenar i que segurament s'acabarà fent, ja han passat 30 anys i per tant també la societat ha canviat molt, però això no és motiu per al menyspreu. La Constitució l'hauríem de conèixer tots. També a les escoles s'hauria d'ensenyar, al meu parer, (que pot ser ja es fa, no ho se) i tots hauríem de sentir-nos orgullosos de tenir una base per les nostres lleis i la nostra democràcia.

2 comentaris:

Josep Rof Rof ha dit...

avui fem festa perquè és Sant Nicolau Nico per els espanyols i Lao per els catalans. També diuen que fa 30 anys de no se que? “És que els catalans no ens la sentim nostra?” doncs crec que no¿? Sembla que és lo que ens frena el nostre es..tut (...) que no és pas un refredat esternut. Bona festa i que tothom la celebri com vulgui o com pugui els que tinguin euros que els gastin i els altres també a de tirar de targeta s’ha dit i demà ja trobarem solució o passarem gana o quedarem a deure. El pont aqüeducte es lo que interessa res més. josep

Marali ha dit...

Però lo del nostre "actual estatut" no ve pas de fa 30 anys i sempre he tingut la sensació de menspreu per la constitució a Catalunya.
En quant a tirar de targete, be els que ja la tinguin plena, malament ho tenen però com molt be dius, quedaran a deure, però passar el pont a casa gaundint de les petites coses, no és pas el que vol el consumista d'avui en dia.

Un petó, Josep