18 de febrer 2009

La morbositat a la televisió

Tots els drets reservats.
Una altra vegada, les cadenes privades de televisió han fet us de la morbositat per guanyar audiència. El cas de Marta, la noia desapareguda a Sevilla i que l'ex-novio en va confessar haver-la mort i llençat al riu Guadalquivir; ha donat peu a aquestes 2 cadenes a un desplegament informatiu de caire morbós sense precedents des de feia 15 anys (Alcàsser).
És tant vergonyós que no ho acabo d'entendre, menors amb el consentiment dels pares fent declaracions o contestant les preguntes dirigides i manipuladores de l'entrevistador/a, a cara descoberta. Perquè el consentiment? per diners?, que aconsegueixen aquestes cadenes fent aquest programes? més audiència? el tenir més audiència significa que poden cobrar el que vulguin pels espots publicitaris emesos en ells?, diners, sempre diners, sense cap mena de pietat pels pares, quants més plors, més respostes irades, més detalls de la confessió hi hagi més audiència tindran.
De qui és la culpa, de les cadenes de televisió o dels espectadors?, perquè és evident que aquests programes agraden a una ampla majoria de gent, que els desperta en ells la morbositat amagada, i es queden enganxats davant del televisor, tenint tema de conversa l'endemà al bar o a la feina.
Comprenc que els pares haguessin buscat l'ajut mediàtic per difondre la desaparició de la seva filla perquè el que els interessava era mobilitzar el màxim de gent per tal de poder-la trobar. El que ara s'hagi convertit en un cas que tothom arreu del país coneix els pot fer pensar que la policia i la justícia actuaran amb molta cura per tal de que l'assassí no en surti ben parat. Se d'uns pares que es varen trobar en una situació semblant però no varen voler cap mena de publicitat ni donar entrevistes a cap mitjà. Ara, pensen alguna vegada, que pot ser es varen equivocar, que si el cas hagués tingut més ressò mediàtic pot ser l'empresonat i suposat assassí no se'n hagués sortit en el judici amb jurat. Qui ho sap?
De moment, jutges i fiscals estant estudiant possibles accions legals pel mal que s'hagués pogut fer als menors. D'altra banda també la policia ha demanat als ciutadans de Sevilla que no entorpeixin la investigació, donat que molts han sortit en les seves barques pel riu cercant el cos i això en lloc d'ajudar els posa més difícil la feina perquè fan remoure el fons del riu