05 de febrer 2009

Regulació, reestructuració, quines parauletes jejejeje

Regulació, segons el meu entendre (no he consultat el diccionari, per tant puc estar equivocada) es refereix a modificar i adequar una cosa ja establerta de determinada manera però que és necessari canviar.
Reestructuració, també sense consultar, crec que vol dir refer o tornar a estructurar una cosa construïda o feta. Per exemple: jo tinc una casa amb 7 habitacions i vull reestructurar-la convertint les 7 en 5 i fer més gran un bany i eliminar passadís.
Si parlem de regulació a casa jo entendré que les normes establertes per a la convivència s'han d'adaptar al temps i per tant faré una regulació de les mateixes. Però si parlem de regulació de la plantilla d'una empresa, el més segur és que vulgui dir que donat que hi ha una gran majoria de gent d'una certa edat, propera a la jubilació, i que segurament també pateix més sovint baixes per malaltia, l'empresa regularà aquesta situació arribant a un acord amb aquests treballadors que li surten massa cars, podent així contractar "temporalment" plantilles més joves.
En canvi, la reestructuració a casa pot ser simplement un canvi de lloc dels mobles, els quadres, o afegir un bany de més, però en una empresa seria un canvi en la manera de distribuir el treball, crear departaments nous o eliminar-ne d'altres, canviar càrrecs, eliminar-ne o afegir-ne, i està clar que si un departament amb determinat numero de treballadors s'elimina aquests treballadors aniran al carrer.
Aquestes parauletes estan de moda avui per culpa de la "crisi". Empreses que regulen i reestructuren les seves plantilles per tal d'economitzar despeses i esperar temps millors, naturalment a costa dels seus treballadors que aniran a augmentar la llista de l'atur i entraran en una espiral de desesperació per no poder continuar fent front a l'hipoteca que tenen contractada.
En fi, que el significat de les "parauletes" en plena crisi econòmica és una M...
Diccionari: Regular = 1 1 adj. [LC] Conforme a una regla, una llei o una norma, establertes.
Diccionari: Reestructurar = tornar a estructurar.
estructurar v. tr. [LC] Donar (a alguna cosa) una estructura determinada.