10 de febrer 2008

La recepta del diumenge. "pollastre a la cavallieri"

Foto de Salvovasta. Tots els drets reservats.

La recepta d'aquesta setmana l'anomeno Pollastre a "la cavallieri" perquè és un nom inventat pels meus fills per tal de que la meva mare no s'adones que era un menjar on hi havia "xampany" o "cava" com li vulgueu dir perquè de saber-ho ni l'hagués provat. En realitat és simplement "pollastre al cava" i no és meva si no que és de "Montserrat Seguí" cuinera i mestra de cuina que va fer un llibre titulat "Cuinar és Senzill".

Ja fa quasi vint anys que en ocasions especials com sants, aniversaris, Festa Major, Nadal, o Reis, faig aquesta recepta de pollastre perquè sempre te molt d'èxit.

Ingredients: (4,6 persones) 1 pollastre de pagès (de 2'5 a 3 quilos) oli, 1 ampolla de cava, 1/2 quilo de xampinyons, 1 llauna de foi-gras, 1 ampolla de crema de llet per cuinar, 1 llimona, 2 cullerades de farina, 50 gr. de mantega, unes fulles de julivert.

Elaboració: Talleu el pollastre primer a quarters i desprès aneu tallant, cuixes, carcanada (congeleu-la per quan vulgueu fer escudella) contracuixa, pits en 2 o 3 trossos, cuixeta de l'ala (agafant una mica de pit perquè sigui més grossa) i ales. En una cassola amb una mica d'oli (no massa perquè el pollastre ja és bastant gras) hi aneu posant els trossos de carn i deixeu que agafin color per tots els cantons (és pot enrossir una mica la pell però no massa) quan ja ha agafat color (treieu l'oli i greix el màxim que pugueu) i hi aboqueu l'ampolla de cava, tapeu la cassola, abaixeu el foc i deixeu que es vagi coent (essent de pagès necessitareu com a mínim una hora). Quan punxant-lo amb una forquilla veieu que ja està tou, el trèieu de la cassola, reserveu el caldo (cava) que us ha quedat i torneu a posar els talls a la cassola però sense foc. Prèviament haureu rentat els xampinyons tallant-los si són massa grossos i els haureu posat a coure en un pot amb la meitat del seu volum d'aigua i el suc de la llimona ( amb 10 minuts de bullir ja n'hi ha prou). En una altre pot desfeu la mantega barrejant-hi la farina per fer una beixamel amb l'aigua dels xampinyons i el cava, aneu remenant be i quan la tingueu lligada i sense grumolls hi tireu la crema de llet i la llauna de foi-gras continuant remenant fins a desfer el foi-gras i ja està, enceneu el foc de la cassola, tireu els xampinyons i aboqueu la beixamel, abaixeu el foc, tapeu la cassola i deixeu que faci xup-xup com a mínim 15 minuts, vigilant que no s'us enganxi. Abans de servir-lo esmicoleu les fulles de julivert tirant-les pel damunt del pollastre amb els xampinyons i la beixamel.