29 de febrer 2008

Més històries.......infantesa

Foto de Teilr. Tots els drets reservats.
Abans de fer remememorança de la meva infantesa, vull fer esment una vegada més de la situació en que ens trobem les dones amb la violència de gènere. En el que portem d'any ja són 24 les dones mortes a mans dels seus companys (noviis, marits, etc..) segons "red feminista" i fins ara en aquesta campanya s'hi ha passat de puntetes. Pot ser ja seria hora de que s'afrontés com cal, és veritat que hi ha el perill del "mimetisme" però això va a més i alguna cosa s'ha de fer. Llegiu aquest article, aquí.
Quan jo era petita, la violència de gènere ja era habitual perquè a les xerrades de veïnes de l'estiu prenent la fresca ja havia sentit que fulana te un marit que l'estoba, zutana el seu marit és un "borratxo" i quan arriba begut ho paga ella i els fills, etc. etc.... La meva mare sempre em va dir: " no consenteixis mai que un home t'insulti perquè és comença per l'insult i s'acaba amb la bufetada, i mai, mai, que t'aixequi la mà" a la primera d'aquestes accions, deixe'l i torna a casa que sempre serà casa teva" Bon consell i bon recolzament, desgraciadament hi ha moltes dones que no tenen aquest recolzament per part de la família.
No era d'això del que us volia parlar però, de fet volia explicar de com era la meva infantesa en les coses del dia a dia i de com ha canviat el món, ¡per sort!, uns quants exemples: No ha totes les cases hi havia aigua corrent (de l'eixeta) si no que s'havia de poar amb galledes del pou. Es cuinava en fogons de carbó, els més afortunats tenien cuina econòmica de llenya (que n'eren de bones aquelles cuines), s'anava a rentar la roba al safareig públic, (les primeres rentadores elèctriques eren molt primitives (no més li donaven voltes a la roba amb l'aigua i sabó però llavors s'havia d'esvendir a mà) molt cares i no tothom les podia comprar) els plats es rentaven amb "trisòdic" que no feia escuma tan sols desengreixava, es planxava la roba amb planxes de ferro que s'escalfaven als fogons, els xampús no existien, tan sols a la perruqueria, ens rentaven el cabell amb "Norit", i la mare ens passava cada dia la "pinta espessa" per evitar els "polls". Les neveres eren amb gel que havies d'anar a comprar cada dia, a l'hivern ens escalfàvem amb un "braser" i al llit amb mantes de llana que pesaven, la majoria de les cases no tenien bany, tan sols "comuna" (amb pou negre que s'havia de buidar cada 2 anys) a l'eixida, el terra de la majoria de les cases era de rajola catalana que s'havia de fregar de genolls i amb "salfumant" com a mínim 2 vegades l'any, i cada dia s'escombrava amb serradures molles. Quan la canalla anàvem a jugar al carrer, recordo molt be que de tant en tant havíem de pujar a la vorera perquè venia un "carro" hi havien molt pocs cotxes, o be una bicicleta, anàvem a peu a tot arreu, fins i tot a pobles veïns com La Roca. Escrivíem amb llapis i amb tinta, plomilla i tinter, no hi havia bolígrafs, les primeres plomes estilogràfiques varen sortir aproximadament quan jo tenia 8 anys, me'n varen regalar una per la comunió.
Be, no ho allargo més, per sort per tothom i gràcies a la industrialització i la tecnologia el dia a dia de les dones a canviat molt. Ara tenim rentadores que programem i ens ho fan tot, renta vaixelles, assecadores, cuines de gas, elèctriques, torradores, trituradores, sanwitxeres, cafeteres de tota mena, planxes elèctriques al vapor, parrilles elèctriques per carn o peix, campanes extractores de fums, xampús, cremes, colònies, compreses, desodorants, calefacció, banyera, dutxa, bidet, mosaic, banys alicatats, i etc. etc....
Tots aquests estris faciliten la feina però en comporten més a l'hora de fer neteja. Malauradament encare som majoria les dones que ho hem de fer servir només nosaltres, és com l'acudit: " jo he alliberat la meva dona, li he comprat més electromèstics"

2 comentaris:

Júlia ha dit...

Tenim un excés de coses inútils, certament, sembla que no sabem trobar l'equilibri.

Marali ha dit...

Si, ens costa molt això de l'equilibri pot ser perquè varem tenir bastantes carències, però ens passem bastant, jo també, criticava que l'axovar s'haguès de composar com a mínim de 1 dotzena de jocs de llit, 3 dotzenes de tovalloles, mitja dotzena de jocs de taula, mitja dotzena de camises de dormir i tot això sense comptar amb els jocs "bons" de mudar, vaja, i ara resulta que jo vaig comprant, plats, gots, copes de vi, copes de cava, copes per coctel de gambes, tasses, tovalloles de bany, tovalloles de platja, joc de taula per Nadal i així.......... és increible, quan faig neteja d'armaris en general me'n adono de totes les coses inútils que s'arriben a acumular. Me mare tenia una olla grossa una de mitjana, un pot de litre que servia per tot, una cassola de fang, dues paelles (una per les truites i l'altre per fregir el que fos) i mitja dotzena de coberts, plats plans i fons, que no feien joc amb res, la lletera, el cetrill de l'oli (per la cuina i per la taula)i un parell de tasses d'esmorzar, de cuina res més, ah si, el morter i la mà de morter.