19 de març 2008

Justícia i legislació espanyola

Foto de Ilca. Tots els drets reservats.
Avui he llegit una notícia a El Periódico, aquí que m'ha fet veure que el funcionament de la justícia, la policia, policia judicial i fiscalies, és totalment diferent del que estava acostumada a llegir en novel·les i veure en pel·lícules.
Aquí a Espanya quan hi ha hagut un crim, la policia l'investiga i quan creu tenir les proves per acusar ho passa directament al jutge qui és qui decideix seguir investigant o no, en aquest darrer cas el jutge ho passa a la fiscalia per a que segueixi la burocràcia i presenti el cas i s'arribi a judici.
En d'altres països això no funciona així, quan la policia ha investigat i creu tenir proves per acusar ho passa a la fiscalia que junt amb la policia judicial seguirà investigant si cal, demanant al jutge (qualsevol jutge que estigui de guàrdia) les autoritzacions necessàries per aconseguir més proves i assegurar-se de que presentarà un cas ben preparat al jutge corresponent . És aquest llavors qui decideix si hi ha judici, com serà, i quan es farà.
Segons la notícia esmentada al començament d'aquest post, els jutges espanyols han posat el crit al cel per unes recomanacions del fiscal general de l'estat, dient que interfereix en la seva feina. Que la llei espanyola no ho permet i que en tot cas s'hauria de canviar la llei. Doncs en la meva opinió, que la canviïn, em sembla molt més coherent la manera d'altres països. Segurament els jutges quedarien més alleugerats de feina i no s'hauria d'esperar 3 anys per arribar a fer un judici. Un jutge que manté a la presó a un inculpat perquè creu tenir les suficients proves i per tant ja no s'investiga més, ordena al fiscal presentar al cas i quan per fi arriba el judici (que és va retardant per qüestions d'agenda dels uns i dels altres) amb un jurat popular i aquest declara a l'inculpat innocent, que passa? que una persona suposadament innocent s'ha passat 3 anys a la presó i llavors l'estat l'ha de indemnitzar. Si el fiscal no està d'acord amb la resolució del jurat pot decidir recorre i seguir investigant, però recorre la sentència pot representar un enfrontament amb el jutge que molt pocs fiscals estan disposats a tenir.