02 de març 2008

La recepta del diumenge, Bacallà amb panses i ous durs

Foto de Elisabatiz. Tots els drets reservats.
Quan vaig començar a escriure les receptes de cuina de cada diumenge, ja vaig dir que és tractava de cuina casolana que mes o menys totes les mestresses de casa d'una certa edat saben fer (amb les variants particulars de cadesquna). També que els joves, no han tingut temps d'aprendre a cuinar si no han sentit un cert interès i per tant la cuina de tota la vida els ve de nou i penso que és important saber fer un bon rostit, un bon estofat, un arròs, o una escudella com cal.
Com sigui que estem en temps de quaresma, (i no ho faig per qüestions de religió si no per tradició) la recepta d'avui serà un plat molt tradicional de Setmana Santa, com és " Bacallà amb panses i ous durs " en la variant de la meva mare que el convertia en un plat únic i en feia el suficient pel dijous sant i el divendres sant (no li agradava gens cuinar i procurava sempre fer menjar per 2 dies).
Ingredients: (per quatre persones) 8 talls de bacallà del "morro" ja remullat, 8 patates mitjanes, 4 ous, 250 gr. de panses (les millors les de sempre, però si ho preferiu podeu fer servir les panses de Corint més petites, sense cues i sense pinyols encare que no tant gustoses) 50 gr. de pinyons, 1 ceba mitjana, 2 tomàquets madurs, 3 fulles de llorer, 1 gra d'all, 6 a 8 ametlles torrades, oli d'oliva i farina.
Elaboració: Poseu a coure els ous en un pot amb aigua, han de bullir 9 minuts, no més. Poseu les panses en remull amb aigua al menys 3 hores abans de cuinar-les. En una cassola gran amb oli hi fregiu el bacallà prèviament enfarinat, daurant-lo be per tots els cantons i aparteu-lo i reserveu. A la cassola i en el mateix oli que heu fet servir per fregir el bacallà féreu un sofregit amb la ceba ratllada i els tomàquets madurs també ratllats, quan ja està fet hi tireu les panses i els pinyons i les fulles de llorer, donant- els-hi un parell de voltes amb el sofregit . Aboqueu aigua a la cassola i poseu-la a bullir tapant-la i en quant arrenqui el bull hi tireu les patates pelades i tallades a rodanxes, tapeu la cassola i deixeu que es vagin coent les patates. Peleu els ous i els partiu per la meitat al llarg. Quan les patates quasi ja estan cuites, distribuïu els talls de bacallà i els ous per la cassola, sacssejeu-la, tapeu, abaixeu el foc i deixeu que faci xup-xup uns 10 minuts més. Mentres, al morter, xafareu l'all i les ametlles torrades (molt ben xafat) i abocareu aquesta "picada" a la cassola ajudant-vos amb una mica del "caldo", deixeu 5 minuts més que faci el xup-xup procurant de que no s'agafi i apagueu el foc. No ha de ser "caldós" però tampoc massa eixut. Es serveix directament de la cassola, posant-la al mig de la taula, 2 talls de bacallà i 2 meitats d'ou per cada comensal més les patates, panses i pinyons que vulgueu.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquesta recepte es de les iguals a la clàsica de les nostres mares i àvies, molt ben explicada. Gràcies