11 de maig 2008

S'han acabat les receptes del diumenge

Tots els drets reservats.

Tal i com us vaig dir, ja no us faig cap més recepta de cuina, donat que ara ja hauria d'acabar tirant dels meus llibres de cuina i això ja ho podeu fer vosaltres.

Avui, el que faré és explicar-vos algunes coses referents la cuina que pot ser sabeu o pot ser no.

Els espinacs: si us en han sobrat, no els podeu reescalfar passant-los per la paella donat que s'oxiden i alliberen una toxina que no és bona per nosaltres.

La nou moscada: Si se'n fa servir ha de ser en molt poca quantitat (ratllant-la) i no massa sovint perquè és tòxica i a més acumulativa perquè no s'elimina del cos.

Les bledes: Les trobareu molt més bones si una vegada cuites i ben escorregudes les passeu per la paella on hi haureu fregit uns alls, uns tacs de pernil i tomàquet ratllat, barrejant-ho tot molt be. (si us agraden les arengades podeu substituir el pernil per elles i pel meu gust encara són més bones)

Tot i fer cuina casolana de tota la vida, no cal ser tan estrictes i fer-ho tot nosaltres, com per exemple unes llenties o unes mongetes estofades. No cal comprar-les seques, posar-les en remull i coure-les. Avui en dia ja venen en pots de vidre llegum cuita que és molt bona i que us pot servir per fer un plat primer de manera ràpida.

Malgrat que ens riem de la publicitat hi ha alguns productes que ajuden per fer una cuina més ràpida sense deixar de ser casolana, com per exemple, els "cubitos" Maggi de carn, si n'afegiu a l'aigua d'un estofat de carn, d'un arròs amb carn o fins i tot d'uns fideus a la cassola amb carn, sempre serà molt més saborós i evitareu haver de tenir sempre un brou d'ossos o de carn per fer-ho servir, escurçant així el temps d'estar a la cuina.

Recordeu que: la pasta ha de ser "al dente" per tant fieu-vos del temps de cocció que posa en el paquet, sempre s'ha de coure per tenir-la a punt just quan s'hagi de barrejar amb els sofregits (els macarrons, els espaguetis) acabada de coure, ben escorreguda i barrejar d'immediat.

Els plàtans, i les pomes són fruites astringents i per tant van molt be en cas d'una descomposició, si la poma la ratlleu i la deixeu que s'oxidi és oli en un llum.

Les taronges i les llimones, així com els kiwis i les prunes, van molt be contra l'estrenyiment.

L'all, la ceba, l'api, el julivert, són diürètics i van molt be contra la retenció de líquids.

El millor remei per una "gastroenteritis lleugera" és no menjar i veure molt d'aigua, quan ja ve de gust menjar alguna cosa és millor fer una dieta d'arròs bullit amb un parell de grans d'all i un raig d'oli, sal, i cuit une mica més del compte, berenar torrades amb oli, i poma ratllada oxidada. No oblidant veure aigua sovint i deixant els làctics per quan us trobeu be.

Les patates es pelen, les pastanagues es rasquen, el nap i la xirivia és pelen, les penques de bleda se'ls ha de treure els fils que fan, a l'api també, quan és talla la mongeta tendra s'ha de procurar que si és de la que fa fils, treure'ls.

La verdura crua per amanida com l'enciam i l'escarola no es tallen amb ganivet sinó que es trenquen amb els dits (si ho feu amb ganivet per allà on heu tallat es tornarà de color marronós), podeu deixar preparada una amanida (del que sigui) a la nevera però mai adobada doncs perd el cruixent del cru.

Quant feu una salsa de tomàquet amb tomàquet natural hi heu de posar un polsim de sucre per contrarestar l'acidesa del tomàquet.

Sempre surt més a compte comprar un pollastre gros que quarters de pollastre, del pollastre sencer en podeu treure les ales, el coll, el pedrer, i la carcanada per fer brou i els pits i les cuixes per rostir o amb xanfaina o a l'allet, etc.

Les carns del pollastre, el conill i el porc han de ser ben cuites (mai deixar-les un punt crues) perquè no serien prou saludables. En canvi tant el xai com la vedella poden quedar un punt sagnoses (si us agrada, és clar) que no perjudiquen.

Una persona adulta i be de salut pot menjar 6 ous a la setmana (més no) però cal tenir en compte que les millors maneres de fer els ous per a que siguin menys perjudicials són en aquest ordre: durs (10 minuts de cocció) en truita, potxats (bullits amb aigua i una mica de vinagre, embolcallant la clara) i ferrats, els més bons i els més perjudicials per la salut. També cal tenir en compte que tot i que ens pugui agradar molt la ceba crua a l'amanida, com diu la dita " la cebolla por la mañana oro, al mediodia plata y por la noche mata"

Be, ja no se'm acut res més que us pugui ajudar en el dia a dia de la cuina. Segur que hi ha moltes més coses que us podria dir com per exemple la manera de tallar un pollastre, de lligar un tall de vedella per rostir, de netejar el peix, la sèpia i els calamars, la manera de farcir, els estris imprescindibles per cuinar, etc. però això requereix imatges que no tinc i per tant no us puc explicar (sense imatges seria massa llarg) Però avui dia a les carnisseries i peixateries si ho demaneu ja us ho fan.

Una cita: " Aprendre sense pensar és inútil. Pensar sense aprendre, perillós " - Confuci.

2 comentaris:

Josep Rof Rof ha dit...

Deu nido quin llençol més agradable!!!!!!!
Marili tens una activitat frenètica posada en el teu post!!!!!!!!
Sempre en hores de matinada, diumenges inclosos!!!!!!!
Fora mandra i escriure, escriure per tots nosaltres!!!!!!!
Sincerament gràcies Marili!!!!!!!!

Marali ha dit...

Gràcies Josep, quan ja no puc dormir més em llevo sigui l'hora que sigui i després del cafè amb llet vai a l'ordinador i vaig fent. Estic contenta que t'agradi.
Un petó