26 de juny 2008

Ja hi tornem a ser - Manifest contra el català

Foto de Tylor.buley. Tots els drets reservats.
Tot una colla de senyors intel·lectuals , majoritariament escriptors, entre ells el Sr. Mario Vargas Llosa, han signat un manifest que en realitat pel títol no és que sigui explícitament en contra del català. Crec que aquest manifest l'anomenen "per la defensa d' una llengua comuna"
Però és clar, com passa sempre, aquí s'hi afegiran gent que creurà que la defensa del castellà passa per anar en contra del català. La Presidenta de la Comunitat de Madrid, Na Esperanza Aguirre ja ha fet unes declaracions dient que els dona tot el suport i que la comunitat en farà també publicitat, perquè diu, l'"espanyol" està en perill.
Quina jeta, en perill amb 35 milions d'habitants que el parlen a Espanya? i doncs que passa amb la nostra llengua el català? i el galleg? i l'euskera? veritablement aquestes si que estan en perill. A Catalunya on la població ha augmentat en més d'un milió d'habitants, a les ciutats més grans cada vegada menys és parla pel carrer en català. D'aquests milió d'habitants la majoria són immigrats i un tant per cent molt elevat venen de països sud americans parlant castellà i res de català no tenint cap problema per incorporar-se a llocs de treball precisament perquè parlen el castellà i aquest és un idioma també oficial a Catalunya i els catalans som tan ben educats que per facilitar-los les coses els parlem en castellà, malgrat faci 10 anys que estan visquen aquí.
El Sr. Mario Vargas LLosa parlarà en castellà acadèmic i deixarà de banda el seu deix sud americà? no oi? i està clar que no i no te perquè fer-ho, forma part de la seva cultura i personalitat. Ha tingut mai problemes en escriure i publicar els seus llibres en castellà? NO i segur que també els hi són traduïts a l'anglès, francès o alemany i doncs, que passa? perquè ara aquest manifest? es negaria potser a que traduïssin la seva obra al català, galleg o euskera en defensa d'un idioma comú? Incomprensible, per mi tots aquests intel·lectuals, ara, pixen fora de test, i em fan pensar que tenen d'altres motius com per exemple sortir a la premsa, crear polèmica i aconseguir que es parli d'ells; en definitiva PUBLICITAT.
Una cita: " Una bajanada repetida per 36 milions de boques no deixa de ser una bajanada "
- Anatole France -