25 de juny 2008

Les vacances

Llicència de Creative Commons.
El que jo crec que són les vacances, no sembla ser pas el mateix per a molta gent. Per mi les vacances és un temps de descans i d'oci. Descans de la feina, tant si treballes per tu com si ho fas per d'altri, deixar de ser un oficinista, mecànic, fuster o advocat, oblidar-te per uns dies del que fas durant tot l'any i sobretot descansar tant físicament com intel·lectualment.
Avui qui quan fa vacances no se'n va a algun lloc exòtic, o recórrer ciutats, museus, monuments, paisatges; sembla que no sigui ben vist i que vol dir que la seva capacitat econòmica és molt baixa. En el meu parer, fer això no és anar a descansar, si que és un trencament de la rutina i que segurament sense les vacances no podrien fer-ho, però crec que emplear tot el mes en visites de ciutats desconegudes, visites guiades, excursions, etc.... és un error i que en lloc de descans es torna a casa desrengat. Pot ser el mes de vacances s'hauria de repartir al llarg de l'any? Ja hi ha molta gent que ho pot fer i fa una setmana per Nadal, una setmana per Setmana Santa i 15 dies a l'estiu. D'aquesta manera és molt més fàcil descansar de la feina i fent petites escapades permet veure ciutats, museus, gaudir de la muntanya o de la platja, cultivar-te, i "descansar".
Una altra cosa ja és la despesa de les vacances si surts de casa. Precisament pel concepte que es te de que qui no pot anar se'n al Carib, a Paris o a Roma ja és una persona o família que econòmicament no va massa be, la gent s'esforça a fer totes aquestes coses per poder aparentar un estatus que no és real. Se'n van de vacances gastant el que no tenen i pagant-les a terminis i a cops de targeta de crèdit.
Viuen al dia, i en prou feines poden pagar la hipoteca de la casa, els 2 cotxes i les classes extres dels seus fills. Ara que ja hi ha declarada la "crisi" del tot i els bancs no deixen un "duro", podran fer aquests tipus de vacances? Sabran conformar-se en quedar-se a casa i sortir alguna nit a fer una copa o un gelat a la fresca i prou?
En fi, que les vacances ja són pràcticament aquí i ja veurem com anirà amb la "crisi". Jo com sempre, a casa, i com a extra perquè seran vacances, alguna escapadeta al cinema un dia, a la platja un altre dia, un bon sopar de restaurant un altre, i així descansarem i deixarem la rutina per agafar-ne una altra durant uns dies (com a molt 15 dies). Bones vacances a tots.
Una cita: " Exagerar la força és descobrir la debilitat "
- Madame de Girardin -